Regulament de concurs

Regulament de concurs

Cupa Calimani editia a VI-a

27 ianuarie 2018

1.    Caracteristici:

– Cupa Calimani este un concurs organizat de Asociatia Salvamont Toplita-Caliman in parteneriat cu Primaria Mun. Toplita si Serviciul Public Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judetean Harghita. Este o competitive individuala de schi de tura si consta in parcurgerea in urcare si coborare a unui traseu prestabilit pe schiuri de tura.

2.   Conditii generale:

– Competitia este deschisa tuturor amatorilor acestui sport cat si profesionistilor.

– Traseul pe care sa va desfasura concursul este neamenajat si neprotejat, in zona montana, in conditii de iarna, in zone care pot sa prezinte pericol de avalanse, lovire sau caderi de pietre sau zapada , obstacole (arbori, crengi), alunecare necontrolata sau cadere in gol. Organizatorii prin masurile luate: amenajarea pasajelor dificile, semnalizarea si inlaturarea obstacolelor, alegerea unui traseu relativ sigur si parcurgerea acestuia inaintea cursei, etc, vor incerca sa minimizeze aceste riscuri, dar ele nu vor putea fi excluse in totalitate. Toate acestea necesită din partea participantului experienţa şi cunoştinţe specifice, cum ar fi:

–  experienţa generala despre munte.

–  pregatire fizica si tehnica in ski de tura si ski alpinism.

–  abilitatea de a parcurge in siguranta un traseu într-o zona alpina in conditii de iarna.

–  un bun simt al directiei in teren montan, chiar şi in conditii de vreme rea si vizibilitate redusa. Aceasta înseamna ca fiecare participant sa fie capabil sa folosească o harta si informaţiile despre trasee pentru a ajunge în siguranta.

–  sa cunoasca regulile de comportament in caz de pericol in zona montana.

–  sa dea dovada de fair play si prietenie si sa actioneze in consecinta atunci cand situatia o cere.

–  sa stie si sa aiba o atitudine care sa tina cont de faptul ca oricat de multe masuri de siguranta ar lua organizatorii, nu sunt si nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competitiilor, mediul si conditiile în care se desfasoara acestea.

– sa tina cont de faptul că nici un premiu nu este mai presus de sanatatea si viaţa lui si/sau a altor participanti si sa actioneze in consecinta atunci cand simte sau observa un pericol.

3.   Inscriere:

– Pentru minori este necesara inscrierea de catre un adult.

–  Inscrierile se vor face on-line conform celor precizate pe site-ul http://concurs.lomas.ro. Validarea inscrierilor on-line, precum si inscrierile direct la locul de desfasurare a concursului au loc vineri 26 ianuarie, intre orele 16.00-21.00 si sambata 27 ianuarie, de la 8.00 la 9.30. Pentru inscrisi si validarea inscrierii on-line se va prezenta cartea de identitate, se va semna luarea la cunostinta a regulamentului si declaratia pe proprie raspundere in caz de accident, se va ridica numarul de concurs si se va achita taxa de participare de 50 lei.

– O scurta sedinta tehnica cu detalii despre cursa si traseu va avea loc inainte de start.

4.    Echipament

Echipament obligatoriu:

– skiuri de tura:
echipamentul trebuie sa nu aiba modificari si sa respecte parametrii producatorului.

– clapari de tura:
claparul trebuie sa fie inalt peste glezna, sa aiba sistem de strangere si ajustare. Echipamentul trebuie sa nu aiba modificari si sa respecte parametrii producatorului.

– legaturi de tura:
echipamentul trebuie sa nu aiba modificari si sa respecte parametrii producatorului.

– bete de ski

 folie de supravietuire

rucsca de tura sa aiba sistem de prindere a skiurilor

– piei de foca trebuie sa acopere cel putin 50% din lungimea sau latimea skiului

– imbracaminte partea superioara a corpului: 3 straturi:
1 haina de corp, maneca scurta sau lunga.
1 costum de skialpinism sau o haina cu maneca lunga.
1 un strat wind stopper.

imbracaminte partea inferioara a corpului: 2 straturi, 1 pantalon pe corp si 1 un strat wind stopper.

– casca pentru alpinism, ski sau ski de tura.

– manusi, trebuie purtate pentru intreaga competitive.

– caciula 

 ochelari de soare sau ski

telefon mobil

-numar de concurs (asigurat de organizatori) vizibil si purtat pe toata durata concursului.

Echipament recomandat:

– piei foca de rezerva

– pufoaica usoara, polar

5.   Traseu:

– va fi marcat cu fanioane verzi la urcare si fanioane portocali la coborare.

– zonele periculoase vor fi marcate cu steaguri galbene .
– portiunile de urcare pe schiuri se vor face cu pieile de foca pe talpa, iar portiunile de coborare pe schiuri fara piei de foca pe talpa.
– punctele in care pieile de foca se pun sau se scot, pasajele tehnice care impun din motive de securitate punerea schiurilor pe rucsac , sunt anuntate la sedinta tehnica si vor fi materializate printr-un punct de trecere sau control.
– pe trasee sunt amplasate puncte de control si puncte de trecere obligatorii. Participanţii trebuie sa treaca prin acestea, unde vor fi notati in ordinea sosirii (cronometraj+securitate). Ei vor trebui sa respecte indicatiile arbitrilor.
– organizatorul isi rezerva dreptul de-a opri un participant in următoarele cazuri : s-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei; in cazuri excepţionale.
– orice sportiv aflat in dificultate se poate retrage din cursa din proprie initiativa. Din motive de securitate retragerea se va face doar la un punct de control si va urma procedura de evacuare anuntata la sedinta tehnica, excepţie făcând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.
– retragerea va fi consemnata prin semnatura pe foaia de arbitraj.
– toti sportivii sunt obligati sa acorde ajutor unei persoane aflate in pericol. Juriul va tine cont de timpul in care s-a acordat ajutor.

 

 6.   Categorii de participare

 feminin:        – 9  –  11 ani

–  12  –  14 ani

–   15  –  17 ani

                         –  18  –  35 ani

                        –  35+     ani

– open

 masculin:        – 9  –  11 ani

–  12  –  14 ani

–   15  –  17 ani  

                         –  18-35 ani

                         –  36-45 ani

                        –  45+    ani

– open

– pentru incadrarea intr-o anumita categorie de varsta se va considera varsta implinita la data desfasurarii concursului.

– categoriile de varsta care nu vor intruni minim 5 participanti vor fi comasate cu categoria de varsta precedenta.

 

 7.    Penalizari si descalificari:

– abaterea de la traseul impus de organizatori

– neincadrarea in baremul de timp impus la punctul de control

– pierderea numarului de concurs sau participarea fara numar vizibil

– utilizarea de mijloace de transport pe durata cursei

– abandonarea echipamentului pe traseu

– abandonarea de ambalaje si resturi pe traseu

– comportament nesportiv fata de alti concurenti si lipsa de respect fata de organizatori si public

– taxa de participare nu se returneaza in caz de descalificare

Concurentii trebuie de dea dovada de fair-play si sa permita altui concurent mai rapid sa treaca in fata fara a-l obstructiona, sa acorde asistenta altui concurent aflat in dificultate sau care o solicita, in cazuri grave sa anunte primul arbitru la care ajunge sau telefonic organizatorii despre acest lucru.

 

8.   Retragerea din concurs:

– orice participant care nu mai poate sau nu mai doreste sa continue cursa indiferent de motiv, trebuie sa informeze organizatorii cat mai repede sunand la nr. de telefon comunicat la inscriere sau prin intermediul arbitrului cel mai apropiat.

– orice participant care se retrage din cursa si este intr-o stare fizica corespunzatoare este responsabil pentru deplasarea proprie si actiunile ulterioare momentului retragerii, exceptie facand cei care solicita interventia salvamont in caz de accidentare sau imposibilitatea deplasarii prin forte proprii.

– pe traseu vor exista echipe salvamont pregatite sa intervina in caz de accidente sau daca vreun participant ajunge in imposibilitatea fizica de a continua cursa sau a se retrage  prin mijloace proprii.

 

 

9.   Clasament si premii:

– vor fi intocmite clasamente pe fiecare categorie de varsta si vor fi acordate premii primilor 3 clasati din fiecare categorie

– toti participantii care vor termina cursa vor primi diplome de participare

– organizatorii isi rezerva dreptul de a acorda si premii speciale

– premierea tuturor castigatorilor va avea loc la terminarea competitiei.

 

10.   Alte reguli:

– participantii sunt responsabili pentru participarea la aceasta cursa. Organizatorii nu isi asuma responsabilitatea pentru nici un fel de accident sau prejudiciu aparut ca urmare a participarii la acst concurs.

– organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica traseul de concurs sau chiar de a opri cursa in cazurile in care conditiile meteo nefavorabile impun acest lucru.

– prin inscriere, plata taxei si participare, fiecare concurent confirma ca a citit, inteles si acceptat conditiile de participare si aceste reguli, isi asuma riscurile si sunt responsabili pentru propriile actiuni care ar trebui sa tina cont de circumstante relevante ca: schimbarea vremii, conditiile meteo si de zapada, zona in care se afla si echipamentul propriu avut la dispozitie.

 

 

 

Asoc. Salvamont Toplita Caliman

30.12.2017

Lasă un răspuns